11 Ağustos 2020

Hastanemiz Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, diyabetli çocuklarda yaz döneminde sık karşılaşılan sağlık sorunları hakkında bilgiler verdi.

“Kan şekeri düşüklüğü sorunu ile karşılaşıyoruz”

Diyabetli çocuklarda yaz aylarının genelde metabolik yönden daha avantajlı bir mevsim olduğunu anımsatan Prof. Dr. Arslanoğlu, “Artan egzersiz olanağı, güneşten alınan D vitamini, ders stresinin azalması gibi nedenlerle şekerler daha düşük seyreder. Ancak diyabet yönetimi konusunda iyi eğitim almamış ailelerde hipoglisemi dediğimiz kan şekeri düşüklüğü sorunu ile karşılaşıyoruz. Bu tablo bazen bilinç kaybına kadar varabiliyor. Bunun önlemi şeker kontrollerini aksatmadan gerektiğinde insülin dozlarını düşürmektir. Tabii yazın görülebilen enterovirüs gibi enfeksiyonlar da diyabetli çocuklarda tam tersine şeker yükselmesi ve keton birikmesine yol açabilir.” dedi.

“Sıvı tüketimi bilinçli olmalı”

Yaz döneminde sıvı kaybı, beslenme ve uyku düzeninde değişikliklerin diyabet hastası çocuklara etkisini anlatan Prof. Dr. Arslanoğlu,  “İyi kontrollü bir diyabetlinin bile kan şekeri ortalamaları normalden yüksektir, bu da sıcak hava, terleme ile bir araya gelince kan basıncı düşmesi, dolaşım bozukluğu, hatta kanın koyulaşması nedeniyle pıhtı sorunlarına bile yol açabilir. Bu nedenle düzenli sıvı alımı önemlidir. Sıvı tüketimi bilinçli olmalı. Ilık ve az hareketli bir günde alınan miktarla sıcak ve çok hareketli bir günde alınan arasında büyük farklar olmalı. Ayrıca sıvı alımı arttıkça bunun sadece su değil, tuzlu ayran, soda, karbonatlı su, potasyum için bol sulu meyvelerden de karşılanması gerekir.” diye konuştu.

“Geç yatma ve geç kalkma nedeniyle insülin ve beslenme düzeni aksadığında bazen hastalarımız zorluk çekiyorlar”

“Beslenmede bozuk gıda tüketilmedikten sonra yaz olumlu bir mevsimdir.” Diyen Prof. Dr. Arslanoğlu,  “Ancak geç yatma ve geç kalkma nedeniyle insülin ve beslenme düzeni aksadığında bazen hastalarımız insülin dozlarını ayarlamakta zorluk çekiyorlar.” ifadelerini kullandı. Şeker hastalarına yaz meyveleri tüketiminde dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Arslanoğlu, “Bir küçük elma, şekeri bir ince dilim ekmek veya bir çorba kaşığı şeker gibi etkiler. Ama meyveler vitamin, elektrolit ve antioksidanların zengin kaynaklarıdır. Bizim önerimiz karbonhidrat sayımı yaparak ve yenmesi istenen besinleri alırken diğerleriyle değişim şeklinde alarak karbonhidrat alımını dengelemek.” dedi.

Diyabetli çocukların spor yapmasının bilinenin aksine yararlı olduğunu vurgulayan Arslanoğlu, şöyle devam etti:  “Ancak öncesinde ve sonrasında şeker ölçerek insülin ve besin alımında gerekli değişiklikleri yapmak ve sıvı tüketimini arttırmak koşuluyla.”

“Salgına karşı genel önlemlere tam olarak uymalılar”

Hem salgın hem de yüksek sıcaklıkların görüldüğü bu yaz döneminde Diyabetli çocuklar ve ailelerine tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Arslanoğlu, “Salgına karşı genel önlemlere tam olarak uymalılar. Yani gereksiz topluluğa girmekten kaçınmalı, fiziksel mesafe, maske kullanımı ve temizliğe dikkat edilmeli. Biz merkezimizde çok etkin bir “Teletıp” uygulaması yaptık ve bu hafta yaptığımız istatistik çalışmalarla salgının hemen öncesi ve başlangıcın üç ay sonrası şeker ortalamalarını Hemoglobin A1c adı verilen tahlil aracılığıyla karşılaştırdığımız 220 çocuğumuzda (tüm hastalarımızın üçte birini temsil ediyor) yaklaşık % 10’luk bir düşüş saptadık-ki bu da beklediğimizden büyük bir başarıydı. Bununla vermek istediğim mesaj şu: Hastalarımız diyabet ekibiyle internet olanaklarını kullanarak yoğun ve sistemli bir iletişim içinde olurlarsa durumlarında kötüleşme değil iyileşme bile beklenebilir.”şeklinde konuştu. Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arslanoğlu, son olarak diyabet gibi kronik hastalığı olanlara akılcı bir iletişim ağı ve gerekmedikçe hastane başvurusu yapmadan tedavilerini düzgün bir şekilde sürdürmeleri önerisinde bulundu.