27 Mart 2019

Hastanemiz Nutrisyon Komitesi tarafından “Klinik Beslenme” konulu panel düzenlendi.

Hastanemiz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele öğretim üyelerimiz, sağlık personellerimiz ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.

Moderatörlüğü Hastanemiz Başhekim Yardımcısı ve Nutrisyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan'ın yaptığı panelde;  İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üy.  Kürşad Öneç “Böbrek Yetersizliklerinde Nutrisyon Desteği”, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üy. Attila Önmez “ Diyabetik Hastalarda Nutrisyon Desteği”, Diyetisyen Tuğçe Uzun “Enteral Beslenmede Ürün Seçimi” konu başlıklarında sunumlar yaptı.

Dr. Öğr. Üy.  Kürşad Öneç, sunumunda Kronik böbrek hastalığında (diyaliz) %  20-70 oranında beslenme yetersizliği görüldüğüne dikkat çekerek diyaliz hastalarında nutrisyon bozukluğunun nedenlerine indi. Güncel kılavuzlar üzerinden bazal nutrisyon önerilerinde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Öneç, hemodiyaliz hastalarının nutrisyon durum değerlerinde dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Hemodiyaliz hastalarında nutrisyonel problemlerin prezantasyonunun farklı olabileceğine işaret eden Öğretim Üyemiz; “KYB hastalarında nutrisyonel problemlerin sınıflandırılması ve taranması protein enerji tüketimi sendromunun daha kolay tanımlamasına yardımcı olacaktır. Diyaliz grubunda ‘protein enerji tüketimi’ tedavisinde oral ve enteral yol her zaman ilk tercih olmalıdır. “ ifadelerini kullandı.

Diyabet hastalığının son yıllarda % 90 oranında artış gösterdiğini dikkat çekerek sunumuna başlayan İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üy. Attila Önmez ise ideal kiloyu sağlamak, malnutrisyonu engellemek, hipoglisemiden korumak ve altta yatan başka hastalığın tedavisinin öncelikle değerlendirdikleri durumlar olduğunu kaydetti.

Panelin son konuşmacısı olan Diyetisyen Tuğçe Uzun ise enteral beslenmede verilen ürünleri sınıflandırarak kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.

Soru-cevap bölümüyle devam eden panelin sonunda, Başhekim Yardımcısı ve Nütrisyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, panelistlere sunumlarından ötürü teşekkür etti.