30 Kasım 2018

Hastanemizde kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılan rahim ameliyatları, hastalara daha hızlı iyileşme ve normal yaşantılarına kısa sürede dönme imkanı sağlıyor.

Kadınlarda sık görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserine yakalanan 57 yaşındaki Hasta Fatma Turan, hastanemizde başarıyla geçen kapalı (laparoskopik) yöntem ameliyat ile sağlığına yeniden kavuştu.

Smear testi (rahim ağzı kanseri taraması) sonucunda rahim ağzı kanser teşhisi konulan hasta Turan’a,  hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’nde yapılan muayene sonrası ameliyat kararı verildi.  Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yavuzcan;  hem yapılan operasyon hem de hastanemizde 1 yıldır başarıyla uygulanan kapalı yöntem kanser ameliyatları hakkında önemli bilgiler verdi.

“Çok Şükür Hastanın Kurtulmasına Aracı Olduk.”

Doç. Dr. Yavuzcan tarafından kapalı yöntemle (laparoskopik) ameliyat edilen Turan;  kısa sürede günlük yaşantısına geri döndü. Turan’ın ameliyat süreci hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Yavuzcan; “Hastamızı laparoskopi dediğimiz kapalı yöntemle ameliyata aldık.  Bu ameliyatta rahim ağzı, rahim ve bu hastalığın yayılabileceği tüm lenf bezeleri temizlendi. Hepsi kapalı yöntemle olduğu için kısa sürede iyileşen hastamızı evine gönderdik. Bir ay sonra kontrole geldiğinde gayet iyi olduğunu ve hiçbir sağlık problemi olmadığını gördük.  Ameliyatla çıkardığımız parçaları patolojiye gönderdik.  Gelen sonuçta rahim ağzı kanserinin erken evresine uygun bir sonuç geldi. Allah’tan hastamız bize erken başvurmuş. Biz de çok şükür hastanın bu hastalıktan kurtulmasına aracı olduk.” ifadelerini kullandı.

“Bu Tip Kapalı Kanser Ameliyatları Türkiye’de Her Yerde Yapılmıyor.”

Rahim kanseri ve erken evrede tespit edilen rahim ağzı kanseri ameliyatlarını hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda kapalı yöntemle gerçekleştirdiklerini dile getiren Öğretim Üyemiz; “Bu tip kapalı kanser ameliyatları Türkiye’de her yerde yapılmıyor. Genellikle büyükşehirlerdeki üniversite ve diğer kapsamlı hastaneler yapılan ameliyatları biz de Düzce’deki vatandaşlarımıza en iyi hizmeti verme gayesiyle hastanemizde gerçekleştirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Hastaların Ameliyat sonrası konforları çok daha yüksek oluyor.”

Hastanın karnının açılmadan küçük delikler aracılığı ile ameliyat yapılmasını sağlayan kapalı tekniğin hastaya iyileşme sürecinde kolaylıklar sağladığını vurgulayan Doç.Dr. Yavuzcan; “Kapalı ameliyatları hastanın karnında yaklaşık 4 ila 6 arasında, büyüklüğü yarım santim veya bir santim olan deliklerden içeri koyduğumuz aletlerle yapıyoruz. Bu nedenle hastaların karnında 30-40 santimi bulan büyük dikiş izleri olmuyor.  Bu hastalar ameliyatın ertesi günü günlük hayatlarına dönebiliyorlar. Hastalar diğer yönteme göre; çok daha az ağrı duyuyorlar.  Ameliyat sonrası konforları da çok yüksek oluyor.” şeklinde konuştu.

“Hastalarımıza 3 Yılda Bir Rahim Ağzı Kanseri Tarama Testi Yaptırmalarını Öneriyoruz”

Çağın korkutan hastalığı olan rahim ağzı kanserinden korunmanın en önemli yolunun rahim ağzı kanseri taraması olduğuna vurgu yapan Öğretim Üyemiz;  hastalara 3 yılda bir bu taramayı yaptırmaları hususunda tavsiyede bulunduklarını belirtti.  Tarama ile fark edilen kansere ileri evrelere varmadan müdahale edebildiklerini dile getiren Doç. Dr. Yavuzcan;  “Fatma Hanım da rahim ağzı kanseri taramasında yakalanmış bir hasta. Hastamız tarama testini yaptırmasaydı, belki hastalığı daha ileri evrelere gidecekti. Biz ayrıca özellikle 40 yaş üstündeki hastalarımıza rahim kanseri riskine karşı anormal kanama varlığında bizlere başvurmasını öneriyoruz.” dedi.

Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarının yanı sıra Prof. Dr. Gökhan Göynümer başkanlığındaki Hastanemizin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yüksek riskli gebelere gereken hizmetin verildiğini, rahim sarkması veya idrar kaçırma şikayetlerine yönelik de yeni tekniklerle ameliyatların gerçekleştirildiğini belirten Öğretim Üyemiz; “Düzceli kadınlarımızın tedavi amacıyla büyük illere gitmesine gerek yok” ifadelerini kullandı.

“Kanser taraması yaptırdığım için çok şanslıyım.”

Ameliyatla sağlığına kavuşan Hasta Fatma Turan ise; “Kanser taraması yaptırdığım için çok şanslıyım. Kansere yakalanmanın üzüntüsü içindeyken Doktor Ali Bey’e başvurdum. Netice güzel olduğu için çok mutluyum. İyileşmeme aracı olan başta Ali Bey ve ekibine teşekkür ediyorum.” şeklinde duygularını dile getirdi.