03 Ocak 2018

Hastanemizde Deprem ve Yangın Tatbikatı Yapıldı.

Hastanemizde Acil Durum ve Afet Planı (HAP) çerçevesinde deprem ve yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta senaryo gereği; Düzce merkezde meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem sonrası Hastanemiz -3. katındaki Ayniyat biriminin kırtasiye deposunda ve 1. kattaki Enfeksiyon Hastalıkları polikliniğinde yangın çıktı.

Yangının fark edilmesiyle önce 5555 tuşlanarak kırmızı kod uyarısı verilirken, ardından yangın uyarı sistemi devreye sokuldu. Kurumlararası Koordinasyon Sorumlusu tarafından 112 numaralı telefon aranarak ihbarda bulunuldu. Sonrasında hasta ve hasta yakınlarının güvenli bir şekilde toplanma alanına tahliyesi için çalışma başlatıldı. Tatbikatta senaryo gereği meydana gelen deprem nedeniyle -2. katta yer alan diyaliz ünitesindeki hasta yakınlarının beklediği alanda, 2 hasta yakını düşen paravanların ve dolap enkazının altında sıkışırken, 3. katta bulunan eczane bölümünde ise kolilerin devrilmesiyle kimyasal madde sızıntısı ihtimalinine karşı güvenlik görevlileri önlemler aldı. Tatbikatta yaralıların makyajları ve yaralandıktan sonra gösterdikleri reaksiyon gerçeği aratmadı.

Tatbikatta, olayın bildirilmesiyle Hastanemize ulaşan 112 Acil Servis, AFAD, itfaiye ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE); Hastanemiz Kurumlararası Koordinasyon Sorumlularının yönlendirmesiyle Enfeksiyon Polikliniğinde mahsur kalan 1 personeli poliklinik penceresinden kurtararak tahliyesini sağladı. Diyaliz ünitesinde sıkışan hasta yakınlarına ise UMKE ekipleri gelene kadar Hastanemiz Kurtarma Ekipleri ile Üniversitemiz öğrencilerinden oluşan Arama Kurtarma Gönüllüleri müdahalede bulundu ve ardından UMKE ekipleriyle birlikte hasta yakınlarının tahliyesi sağlandı. Eczane biriminde kimyasal sızıntıya karşı ölçümler yapan AFAD ekipleri, yaptıkları ölçümlerde sızıntı olmadığı sonucuna ulaştı. Triaj alanında hazır bulunan ilkyardım ekibi ise, dumandan etkilenen ve durumu ciddi olan hastalara oksijen desteği sağlarken; güvenli bölgede fenalaşan bir hasta, 112 ambulansı ile Düzce Atatürk Devlet Hastanesine nakledildi. Toplanma alanında hastalar aciliyet durumuna göre tedavi alanlarına yönlendirerek ilk müdahaleleri yapıldı. Afet Yönetim Planında Halkla İlişkiler Sorumlusu olarak görev alan Prof. Dr. Ali Nihat Annakkaya tarafından da basına bilgilendirme yapıldı. Hastanemizde Acil Durum ve Afet Planı organizasyon şemasındaki sorumlular, görev ve yetkileri çerçevesinde organize olarak Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ile koordineli olarak tatbikatın yürütülmesini sağladı.

Acil Durum ve Afet Planı (HAP) Başkanı olarak tatbikatı yöneten Hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, tatbikat sonunda yaptığı açıklamada Düzce’nin geçmişte deprem yaşayan bir il olduğunu hatırlatarak hastane olarak olası bir afete her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğinin altını çizdi. Yapılan tatbikatın eksiklerin görülmesi ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi için önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Balbay, “Geniş kapsamlı yapılan bu tatbikat, sadece Hastanemizin çalışanları değil, aynı zamanda İtfaiye, UMKE ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün hatta Üniversitemiz Arama Kurtarma Gönüllüleri öğrencilerinin de katıldığı büyük bir organizasyon. Böyle bir durumla karşılaştığımızda ne yapabiliriz, eksiklerimiz var mıdır, nelere dikkat etmemiz gerekiyor bunları görme imkanımız oldu. Doğrusu bizler için de bir hazırlık oldu. Temennimiz bu tür afetleri yaşamamak ama yarın yaşayabilecekmiş gibi hazırlıklı olmak.” İfadelerini kullandı. Tatbikata destek veren Üniversitemiz Arama Kurtarma Gönüllüleri adına açıklama yapan Topluluk Başkanı İlker Bakacak ise, 2015 yılında kurulan topluluğun bugün 25 gönüllüsüyle olası bir afette Düzce Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’na (AFAD) destek vermeyi amaçladığını belirtti. Düzenli bir şekilde Düzce AFAD’dan arazi ve teknikle ilgili eğitimler aldıkları bilgisini paylaşan Bakacak, gelecekte artan gönüllü sayısıyla desteklerinin devam edeceğini dile getirdi.