25 Ağustos 2017

*Kurban Bayramında Beslenme Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar

*Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme

Üniversitemiz Sağlık, Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Attila Önmez, kurban bayramında sağlıklı beslenme konusunda önemli bilgiler verdi.

Kurban kesiminin veteriner kontrolünde ve uygun ortamlarda yapılması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Attila Önmez, etlerin soğuk ortamda sakatattan ayrı muhafaza edilmesinin doğru olduğunu ifade etti. Kurban etinin iyi pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Önmez, “Dikkat edilmezse salmonella, tuberkuloz, şarbon gibi bakteriyel hastalıkların yanında tenya, kist hidatik, askariazis vb. paraziter hastalıklar bulaşabilir.” dedi.

“Et en az 24 Saat Bekletildikten Sonra Yenilmeli”

Yrd. Doç. Dr. Attila Önmez, kurban kesildikten sonra etin hemen tüketilmesinin çok sık yapılan yanlışlardan biri olduğuna dikkat çekerek “ Etleri ölüm katılığı dediğimiz sertlikteyken yediğimizde, şişkinlik, gerginlik, geğirme gibi hazmetme problemleri gözlenebilmektedir. Bu yüzden en az 24 saat bekletildikten sonra et yenilmelidir.” şeklinde konuştu.

“Eti kendi yağıyla pişirin”

Etin kendi yağı ile pişirilmesi gerektiğinin önemini vurgulayan İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Attila Önmez, ızgarada yapılan ve kömürleşen etlerin kanser riski nedeni ile tüketilmemesi gerektiğini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Attila Önmez; etin çok yada az pişirilmemesi gerektiğini belirtirken; şeker, tansiyon, böbrek yetmezliği, kalp-damar, bağırsak, karaciğer gibi kronik hastalıkları olanların daha az et tüketmesi tavsiyesinde bulundu.

“Gut ataklarını tetikleyebilir”

Kalp ve damar hastalığı olanların eti yağsız ve az miktarlarda tüketmesini öneren Yrd. Doç. Dr. Önmez, kronik böbrek yetmezliği olan hastalar ile özellikle diyalize giren hastaların proteinden kısıtlı diyetlerini bozmaması gerektiğini vurguladı.  Yrd. Doç. Dr. Önmez,  hipertansiyon hastalarının etler ile birlikte özellikle tuz tüketimine dikkat etmesi gerektiğini ifade ederken, gut hastalığında da et tüketimine bağlı olarak artan ürik asidin gut ataklarını tetikleye bildiğine işaret etti.

“Yanında Mutlaka Salata Tüketilmelidir.”

Özellikle diyabet hastalarının mümkün olduğunca rutin diyetlerini bozmamalarını, artan kalori alımına bağlı olarak egzersiz miktarını muhakkak attırmaları gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Önmez, “Tüm bunlara rağmen et tüketiminin fazla kaçırıldığı düşünülüyorsa egzersiz miktarı ve su alımı attırılmalıdır. Ette posa bulunmadığından sindirim zorlukları yaşamamak için yanında mutlaka salata tüketilmelidir.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.